Friday, May 3, 2013

DOMOVINSKI SINDROM


Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO) Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO) Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO) Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO) Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO) Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO) Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO)
petak, 03.svibnja 2013

Mario Tomasović predstavio "Domovinski sindrom": I danas se moramo boriti (FOTO)

 Kada bi negdje danas u Europi počeli hodati na rukama, i u Hrvatskoj bi mnogi preko noći "prohodali" na rukama  - kazao je novinar i publicist Josip Jović govoreći o podložnosti hrvatskih političkih elita na predstavljanju knjige "Domovinski sindrom" Marija Tomasovića.
Knjiga dragovoljca i sudionika Domovinskog rata, pripadnika slavne 4. gardijske brigade, u kojoj se nalaze kolumne i komentari koje je Mario Tomasović, aktualni predsjednik splitske Hvidre, tijekom četiri godine napisao na Dalmacija Newsu, predstavljena je u četvrtak navečer u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.
Uz brojne Marijove suborce iz Četvrte brigade - Božu Zadru, Ivicu Tolića..., Specijalne policije - Ivicu Glavotu, i ostalih ratnih postrojbi, promociji su nazočili i Vjekoslav Ivanišević, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, aktualni gradonačelnik Željko Kerum, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Petar Škorić, gradski vijećnik i prvak HČSP-a Luka Podrug.

Josip Jović: Suočeni smo s EU licemjerjem

Predstavljajući "Domovinski sindrom" Josip Jović je govorio o tome koliko su tekstovi koje je Mario objavio na našem portalu, i danas aktualni, najviše se zadržavši na onima o Europskoj uniji.
- Tomasovićev se interes okreće oko europskih integracija, gospodarskog stanja zemlje, ideoloških podjela, vraćanja u daleku prošlost, Domovinskog rata te oko stila javnog komuniciranja. Suočena s licemjerjem europskih političara, neprekidnim ucjenama i popuštanjima naše politike, čak i onda kad je međunarodno pravo na njezinoj strani, hrvatska je javnost ozbiljno posumnjala u smisao ulaska u Europsku uniju. No, ni sama EU nema zajamčenu budućnost i ona se nevješto "sklepana" ugiba pod teretom financijskih i socijalnih kriza, sukobljenih interesa, različitih kultura i nejednakih razina razvijenosti – kazao je Jović.
Zoran Budovačić, predsjednik Časničkog zbora Grada Splita, koji je i izdavač knjige, također je na svoj način predstavio Mariovu knjigu. Kazao je, među ostalim, kako je "Domovinski sindrom"  korektiv društvene zbilje jer je Tomasovićev cilj očuvanje hrvatske nacionalne svijesti.

- Hrabro kao nekada puškom i prsima krenimo večeras jezikom i pismom. Nazovimo otvoreno stvari imenom i prezimenom.Prije puno godina Josip Jović je to definirao kao "metodu kontroliranog kaosa". Što nam se u Hrvatskoj događa zadnjih 15 godina?

"Nakon Tuđmanove smrti šljam je preuzeo vlast"


Nakon smrti hrvatskog Bizmarka dr.Franje Tuđmana, politički podrumaši izlaze na hrvatsko sunce ogrnuti jugonostalgičarskim  idejama i konsolidiraju redove. Sav šljam, službi i ljudi bivšeg sustava djelom već ranije infiltriran po političkim strankama konsolidira redove i postepeno preuzima pozicije moći. Da, mi Hrvati smo dobili državu, a oni vlast i novac. Apsurdi izborni rezultati ustoličuju zaštićenog haškog svjedoka za predsjednika RH,a na premijersko mjesto i vlast  se vraća nakon samo desetljeća pauze  Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske.

Zbunjenost državotvorne stranke koristi zabludnjeli sin gestom krađe na unutarstranačkim izborima, te takav oblik ustoličenja postaje sinonim njegove vladavine sve do momenta detronizacije. Usporedna računska analiza krajnje je jednostavna. Naime, na kraju mandata pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, u prosincu 1999. godine, vanjski je dug Hrvatske iznosio 9,8 milijardi eura.
Četiri godine poslije, krajem 2003., poslije izbornog poraza koalicijske vlade koju je predvodio tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan, vanjski je dug narastao na 19,9 milijardi eura. A nakon  iznenadne ostavke premijera Ive Sanadera  raspoloživi podaci pokazuju da je inozemni dug dosegnuo 39,1 milijardu eura, ne računajući učinak  prodaje euroobveznica. Dakle, pojednostavljeno rečeno, Tuđman nas je u svojih deset godina zadužio za 10 milijardi eura, Račan je u četverogodišnjem mandatu taj je dug povećao za još 10 milijardi eura, a Sanader je u svojoj petipolgodišnjoj eri dodao još 20 milijardi eura vanjskoga duga – istaknuo je Buzdovačić.
- Za Tuđmanova  upravljanja Hrvatskom ni jedan veliki gospodarski sustav nije prodan strancima iznad 50 posto. No nakon njegove smrti nove su vlasti prodale kontrolni paket HT-a, 93 posto bankarskog potencijala, kralježnicu hrvatske farmaceutske industrije Plivu, energetsku žilu kucavicu INA-u, turističke komplekse na Jadranu raznim spletkaroškim fondovima koji ih sustavno uništavaju i pripremaju prodaju onog što je preostalo, a to su vode, autoceste i HEP – kazao je Buzdovačić.

"Hrvatska je skršena, ali se ne smijemo predati"


Na kraju je autor knjige Mario Tomasović, čije je dijelove na promociji čitao glumac splitskog HNK Mario Kraljev, u emotivnom obraćanju dirnuo sve nazočne na promociji.

- Ovaj narod sada luta. Nije da mi nismo imali pastira, imali smo i duhovnih i vojnih pastira, koji su  manje ili više uspjeha vodili ovaj narod. Mi smo privilegirani što živimo u ovom razdoblju uspostave hrvatske države, što smo bili sudionici Domovinskog rata, i što mi u biti danas sa svim našim nevoljama, tugom i neznanjem, mi ipak se danas nalazi pred ulaskom u tu i takvu Europu. Šteta što je na tom putu putu, naša predivna hrvatska zemlja ostala skršena, slomljena, zapaljena, umnogome ostala ničija zemlja. Ali, to je ipak hrvatska zemlja, i mi je ne smijemo napustiti! Nijedna od naših vlada ne prepoznaje važnost Herceg-Bosne i našeg naroda u Herceg-Bosni. I to je izdaja veća od svih izdaja.

Ova knjiga sadrži tekstove pisane tijekom četverogodišnjeg razdoblja, i u svakom tom tekstu nastojao sam biti korektan i precizan. Svaki je detaljno pripreman, a potom objavljen besprijekorno, i to mogu zahvaliti mom prijatelju Joško Dadiću, uredniku Dalmacija Newsa, portala koji smo zajedno pokrenuli. Zahvaljujući Dalmacija Newsu, danas se mogu čuti problemi Četvrte brigade i Specijalne policije te svih ostalih borbenih postrojbi, koji drugi mediji neće objaviti. Zahvaljujući Dalmacija Newsu, izborili smo se za komad medijske slobode.

Zahvaljujem za ovu knjigu i mojoj obitelji, supruzi i djeci, jer kada sam odlazio u Domovinski rat, ovdje priznajem, ja sam njih lagao. Tu je s nama komodor Ivica Tolić, kasnije zapovjednik Treće imotske bojne, s kojim sam i s još skupinom boraca krenuo u rat. Ja sam supruzi i svojoj obitelji rekao da idem na neku vojnu vježbu u Aržano, a mi smo otišli u Kruševo.
To me dugo mučilo, jer nisam rekao da idem u rat ni materi ni ćaći, a otišli smo gdje se ginulo. Nas dvojica smo preživjeli, ali poginuli su brojni naši prijatelji, prvo u Kruševu, a potom u Hercegovini, srednjoj Bosni, Slavoniji, u Vukovaru... U Vukovaru je poginuo naš Velimir Đerek, Sokol s vukovarskog sajmišta, koji je napustio ugodni komotni život, kupio pušku, i otišao i u vukovarski pakao, oganj. Ovo nije patetika, ovo je istina.
Mi se ni danas, kao što je rekao Josip Jović, ne smijemo predati, nego se boriti, djelovati. Jer, Hrvati danas smatraju da će sve naše probleme netko drugi riješiti. Svatko, nažalost, i danas svojim obolom, svojim doprinosom mora dati da ova država ne propadne.

Na stvaranju ove knjige i njenoj promociji moram zahvaliti mojim prijateljima, Zoranu Buzdovačiću, predsjedniku Časničkog zbora Grada Splita, novinaru i publicistu Josipu Joviću, mom prijatelju Jošku Dadiću, ljudima s Dalmacija Newsa, braći Slavenu i Jozi Žužulu, koji su pomogli da taj postal opstane. Zahvaljujem ovdje i jednom čovjeku koji je s nama, a pisao je komentare pod pseudonimom Hrvat Obični, zahvaljujem se našem domaćinu don Mladenu Parlovu, zahvaljujem se svom velikom i dragom prijatelju na duhovnim okrjepama, don Vjenceslavu Kujundžiću. Posebice se zahvaljujem Vama, suborcima iz Četvrte gardijske brigade – zaključio je na kraju svog emotivnog obraćanja Mario Tomasović, autor "Domovinskog sindroma", ispraćen burnim pljeskom .
JOŠKO DADIĆ
Foto: Paun Paunović / CROPIX

No comments:

Post a Comment