Wednesday, December 12, 2012

"Krug za trg" piše pismo rektoru


           

Predmet: Adresa Sveučilišta u Zagrebu, ubijeni studenti

Poštovani gospodine prof. dr. sc. Bjelišu,

Članovi Kruga za trg danas su simbolički položili  stotinu bijelih ruža  uz ogradu Sveučilišta, sjećajući se studenata koje su Titovi partizani ubili na Križnom putu ili onih koje su komunističke vlasti umorile u kaznionicama tijekom trajanja Jugoslavije. Uz svaku ružu pričvršćeni su podaci o studentu. Vladimir Hećimović (25) iz Zagreba bio je apsolvent medicine, a ubili su ga u Mariboru dok je bio uz ranjenike, Josip Lovrić (21) iz Vukovara bio je student agronomije, a ubili su ga, skupa s bratom blizancem, na nepoznatom mjestu,  Franjo Magdić (22) iz Ogulina bio je student šumarstva, za grob mu se ne zna. 

S tužnom lakoćom bilo je moguće  rekonstruirati sudbine nekoliko stotina studenata i studentica, a riječ je o vremenu kada je na Sveučilištu u Zagrebu, tada jedinom sveučilištu na hrvatskim prostorima, studiralo tek nekoliko tisuća studenata. Poznato je da su akademske godine 1939./1940. bila upisana 6 322 studenta, a, primjerice, 1943./1944. bila su 4 493 studenta. Vjerujemo da su jugoslavenske komunističke vlasti ubile tisuću hrvatskih studenata! A koliko ih je tijekom kasnijih godina zatvarano te na grozne načine mučeno!

Molimo Vas, pa i premda su naša ranija pisma u istom predmetu ostajala bez odgovora, da  Sveučilište sa svoje strane pokrene postupak za promjena imena Trga maršala Tita, na kojem je sjedište Sveučilišta. Šutnja je gorki teret na uspomeni ubijenih mladih ljudi - studenata i drugih. Prihvaćanje adrese s imenom diktatora prešutno je legitimiranje nasilja (i ubijanja studenata!) te današnjim studentima poručuje da je diktatura prihvatljivi oblik državnog života. Korak bi bio u skladu sa željom mnogih sveučilišnih profesora. Njih gotovo dvije stotine je u listopadu prošle godine supotpisalo jedan u nizu zahtjeva Kruga za trg. Potpis su dali i svi profesori  koji su bili rektori Sveučilišta od osamostaljenja Hrvatske.

Puno i s poštovanjem Vas pozdravljam,
                             Maja Runje, koordinatorica Građanske inicijative Krug za trg

No comments:

Post a Comment