Tuesday, October 30, 2012

VIJEST BI BILA KAD BI SDP IMENOVAO NEKOGA TKO NIJE BIO SURADNIK KOS-a ILI UDB-e

Goran Radman, novi ravnatelj HRT-a bio je suradnik KOS-a!

I u pravu je premijer Milanović kada kaže da je Hrvatska zemlja paradoksa. Jer kako razumjeti da se na čelo državne televizije postavlja osoba u najmanju ruku sumnjivog patriotizma?
  • Autor: Marko Jurič
  • Photo: Pixsell
  • Utorak, 30.10.2012 17:45
Goran Radman, najnoviji ravnatelj HRT-a bio je suradnik KOS-a, piše Hrvatski list u novom broju. U tekstu se pozivaju na dokumentaciju SZUP-a (Službe za zaštitu ustavnog poretka) iz 1994. godine. Radi se o iskazu koji je SZUP-u dao Radenko Radojčić agent KOS-a, Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije. Radojčićeva je obavještajna sudbina imala za njega vrlo neugodan epilog jer je 1992. bio uhićen u Srbiji, zatvaran, ispitivan, premlaćivan, osuđivan pa oslobođen. Čini se da su u Srbiji sumnjali u njegovu lojalnost u akcijama u Hrvatskoj te su ga smatrali 'kukavičjim jajem' podmetnutim od strane hrvatskih časnika u JNA s ciljem da se JNA dodatno kompromitira u Hrvatskoj. Potom se Radojčić preko svojih veza 1993. godine, navodno s majorem Mustafom Čandićem, poznatim po svjedočenjem u Haagu u kojem je razotkrio KOS-ove akcije 'Opera' i 'Labrador' u Hrvatskoj, prebacio u Sloveniju. Slovenski su mu obavještajci obećali stan, posao i egzistenciju za obitelj u zamjenu za povjerljive informacije iz arhive KOS-a. Međutim, čini se da Slovenci nisu ispunili svoj dio pogodbe pa se Radojčić razočaran 1994. godine sam prijavio SZUP-u u Zagrebu. Tako je u dugom iskazu koji je trajao od 15. ožujka do 13. travnja SZUP-ovcima na čak 291 tipkanoj stranici razotkrio mrežu KOS-ovih agenata, akcije i metode koje su primijenjene u Hrvatskoj početkom Domovinskog rata. U tom je iskazu razotkrio i imena uglednih hrvatskih novinara koje je prokazao kao agente KOS-a. Zanimljivo je da svi ti novinari i danas rade na visokim pozicijama u glavnim medijskim kućama u Hrvatskoj, a neki od njih su i laureati nagrada Hrvatskoga novinarskog društva!

Goran Radman se dva puta spominje u Radojčićevom iskazu

Radenko Radojčić spominje dva puta Gorana Radmana. Evo prvog citata: 'Goran Radman – bivši generalni direktor RTV Zagreb, bio je izvršni sekretar CK SKH. Isto tako, kada je došao na funkciju u CK SKH, bile su prisutne vrlo utemeljene konstatacije da je suradnik vojne službe sigurnosti. Ovo utoliko više, što mu je i otac oficir JNA. Pritisak u kadrovskoj kombinaciji da prijeđe za generalnog direktora RTV vršio je direktor odašiljačkih veza RTV-a, ne mogu se sjetiti imena, koji je isto tako bio suradnik službe vojne sigurnosti. Zato je Radman postao generalni direktor RTV Zagreb'.' U nastavku iskaza ponovo spominje Radmana: 'Da je navodni dio CK SKH bio vezan uz službe sigurnosti bivše JNA, i to kroz osobe koje sam nabrojao, Družić, Dimitrović, Radman i dr.' Uvid u Radojčićev iskaz rasvjetljava strelovitu karijeru mladog partijca Gorana Radmana koji je napredovao do visoke i vrlo važne pozicije generalnog direktora tadašnje RTV Zagreb.
Uz ostalo Radcojčić je opisao poznate KOS-ove operacije 'Opera' i 'Labrador'. U operaciji 'Labrador' uz ostalo su bilo podmetanje bombe pred Židovskom općinom u Zagrebu 19. kolovoza 1991. godine i teroristička akcija miniranja židovskih grobova na Mirogoju kako bi se mladu Hrvatsku prikazalo kao antisemitsku državu, kao nasljednika ustaške NDH-a. "Opera" je označavala Odjeljenje za propagandni rat. U ekipi koja je izvodila akcije kodnog imena 'Opera' bilo je 13 obavještajaca iz sastava KOS-a Ratnog zrakoplovstva JNA. Obavljali su razne psihološko-propagandne aktivnosti protiv Hrvatske početkom Domovinskog rata. U okviru te operacije iskorištena je i televizija kako bi se snimke stradalih Hrvata s područja Slavonije plasirale kao srpske žrtve hrvatskih zločina. U ovom je kontekstu angažman Gorana Radmana kao suradnika KOS-a postaje za hrvatsku javnost daleko zanimljiviji i ako ništa drugo, onda bi barem nekakvo očitovanje samog Radmana o svemu ovome bilo stvar političke pristojnosti.

Vijest bi bila da Radman nije bio suradnik KOS-a!

I u pravu je premijer Milanović kada kaže da je Hrvatska zemlja paradoksa. Jer kako razumjeti da se na čelo državne televizije postavlja osoba u najmanju ruku sumnjivog patriotizma? Možemo sumnjati u navode Radojčićevog iskaza SZUP-u 1994. godine. Međutim to su stvari s kojima se nije lako šaliti, a osobito lagati jer to uvijek ima posljedice redovito neugodne za onoga tko ih izgovori. Osim toga tu je i iskaz Mustafe Čandića iz 2002. godine na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu koji se poklapa sa onim što je Radojčić ispričao istražiteljima SZUP-a. Pa sad ako je i Mustafa lagao pred Međunarodnim sudom u Haagu, a onda kome više i što možemo vjerovati? Na drugoj strani ako promotrimo trag koji iza sebe ostavljaju prozvani ljudi u Radojčićevom iskazu, a osobito medijski djelatnici lako je raspoznati jugoslavensko ozračje koje se oko njih širi. Nedjeljno gostovanje bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića kod Ace Stankovića u prvom tjednu Radmanovog mandata je možda sasvim slučajno. Ali i premijer Milanović tvrdi kako je Hrvatska slučajna država! I to još tvrdi pred europskim auditorijem pa kako mu onda ne bi vjerovali. U Hrvatskoj je sve slučajno. Pa su tako i bivši saboteri hrvatske državnosti slučajno preuzeli vodeće nomenklature ovoga društva. Stoga bi mogli zaključiti kako vijest da je Goran Radman bio suradnik KOS-a uopće i nije vijest. Vijest bi bilo kad bi netko ustvrdio da Radman nije bio suradnik KOS-a!

No comments:

Post a Comment