Monday, November 19, 2012

EVA KIRCHMAYER BILIĆ o prikazivanju filma "O Bože, zašto ja?"

Uz prikazivanje dokumentarnog filma “O Bože, zašto ja”

Pismo poslano HRT-u i hrvatskoj javnosti:
Poštovani,
duboko ganuta temom i sadržajem dokumentarnog filma Nade Prkačin “O Bože, zašto ja”, zahvaljujem što ste ga uvrstili u ove dane sjećanja na žrtvu Vukovara. Usput napominjem da je na stranicma HRT-a, “Bog” napisan malim slovom, te Vas molim da to ispravite. Toplo se nadam da će film  biti i više puta repriziran s obzirom da su u današnje subotnje poslijepodne i večer uoči obljetnice vukovarskog stradanja, mnogi već otputovali u Vukovar, Škabrnju, te su palili svijeće na Vukovarskoj ulici u Zagrebu.
Uistinu, potrebito je konačno, a i putem medija, stradalim i silovanim ženama dati puno više digniteta, medijskog prostora, poštovanja i suosjećanja, te na taj način senzibilizirati svu hrvatsku javnost o tom strašnom zločinu i neizmjernoj patnji o kojoj su mnoge žene gotovo dvadeset godina šutjele, a mnoge još uvijek namaju snage o tome progovoriti i posvjedočiti.
Za očekivati je da će se i dalje pripremati i prikazivati slični sadržaji s namjerom i ciljem ispravljanja nevjerojatne nepravde koju smo tim ženama svi nanijeli svojom šutnjom i ignoriranjem tijekom svih ovih godina.
Isto tako moram istaći kako me iznenadilo da izvrsna emisija “Slika Hrvatske” – Vukovar 2012., koja mi je proslijeđena i na koju sam naišla na youtube-u, nije predviđena biti emitirana ovih dana na HTV-u, što je uistinu začuđujuće i zapanjujuće s obzirom na u njoj prikazana izravna svjedočenja danšnjeg naraštaja mladih i najmlađih stanovnika Vukovara, čije su poruke, poznavanje i nepoznavanje (?) prilika i najnovije povijesti, itetako znakovite.
U nadi da ćete uzeti u obzir ove preporuke, pozdravljam Vas u mislima s dragim Vukovarcima, a dijeleći radost cijele Hrvatske zbog povratka Generala i potvrde Istine, koju će, hvala Bogu, naša djeca i unuci, moći učiti.
Eva Kirchmayer Bilić, Zagreb

No comments:

Post a Comment