Monday, November 12, 2012

IMA LI TKO U MINISTARSTVU ZAŠTITE OKOLIŠA PROČITATI OVO?

Švedska planira uvoz 800 tisuća tona otpada godišnje

Stockholm, 12. studenog 2012. - Svi smo čuli za uvoz robe i sirovina, no uvoz smeća puno je rjeđa pojava. Ipak, neke zemlje toliko su napredne da im fali "smeća". Jedna od njih je i Švedska, koja je najavila veliki uvoz otpada kako bi nadoknadila svoj manjak u smeću. Naime, Švedska spaljivanjem otpada proizvodi oko 20% toplinske energije, no zbog visoke stope recikliranja, Švedskoj je počelo nedostajati smeća za proizvodnju dostatnih količina toplinske energije.
Švedska šalje samo 4% svojeg otpada na odlagališta. Iako se radi o odličnoj vijesti za stanje okoliša, postoji problem. Programu Waste-to-Energy upravo zbog visokih razina recikliranja ponestaje otpada koji se pretvara u toplinsku i električnu energiju.

Kao rješenje Švedska je odlučila početi uvoziti otpad iz Norveške, a Norveška je čak spremna platiti Švedskoj da to učini. Sve u svemu, Švedska planira uvesti oko 800 tisuća tona otpada godišnje, od čega će se velika većina koristiti upravo u Waste-to-Energy programu. Mogući toksični otpad koji bi nastao kao nusprodukt spaljivanja biti će vraćen Norveškoj. Ovakav režim rješavanja otpada, odgovara ne samo Švedskoj, već i Norveškoj koja je procijenila kako je slanje otpada Švedskoj ekonomičnije rješenje od izgradnje vlastitih struktura za reciklažu i spaljivanje.

U bliskoj budućnosti Švedska se nada uvozu otpada iz zemalja koje imaju mnogo veće postotke otpada na odlagalištima od Norveške. Catarina Ostlund, viši stručni savjetnik pri švedskoj Agenciji za zaštitu okoliša, izjavila je: "Nadam se da ćemo dobiti dio otpada iz Italije ili Rumunjske i Bugarske ili pake neke od baltičkih zemalja, budući da one odlažu puno više otpada nego Norvežani. Navedene zemlje nemaju gotovo nikakvih struktura za spaljivanje otpada ili postrojenja za recikliranje, te moraju brzo pronaći rješenje za rješavanje problema s viškom otpada".

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

No comments:

Post a Comment