Tuesday, November 6, 2012

POTVRDA O NEKAŽNJAVANJU PRIJE KANDIDATURE ZA GRADONAČELNIKA

Postoji li i jedan gradonačelnik ili načelnik u Hrvatskoj protiv kojeg nije podignuta optužnica?

Od Požege i Županje, sve do Vukovara...ima malo nedužnih bećara, mogli bi zaključiti iz neslavne statistike koja slijedi. Naime protiv obnašatelja lokalne vlasti u svakom kutku lijepe naše podignuto je na tisuće kaznenih prijava. Puno ih je anonimnih. Podižu ih nezadovoljni građani, a sve češće i same stranke jedne protiv drugih.
  • Autor: Marko Jurič
  • Photo: Boris Scitar/PIXSELL
  • Utorak, 09.10.2012 21:34
Zašto je Državni odvjetnik Mladen Bajić neposredno prije izbora odustao od nekoliko medijski vrlo zanimljivih kaznenih prijava protiv uglednih SDP-ovaca? I to praktički na dan izborne šutnje. Radi se o optužnicama protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, koprivničkog Zvonka Mršića i SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel. Sada, manje od osam mjeseci uoči lokalnih izbora, Bajić najavljuje svoj snažniji istržni angažman na lokalnoj razini. Zanimljivo je kako je Bajić državni odvjetnik koji je kao predstavnik represivnog aparata čak uspio osvojiti nagradu HHO-a za zaštitu ljudskih prava usprkos činjenici da je Ustavni sud radi ugrožavanja temeljnih ljudskih prava osporio dobar dio 'njegovog' ZKP-a.
Tko su –Bajićevi kandidati
Jedino gore od potpunog odsustva primjene zakona i progona kriminala jest selektivnost pri podizanju kaznenih prijava i vođenju istražnih postupaka. Jedna od hrvatskih bizarnosti jest što u cijeloj državi ne postoji niti jedan 'viđeniji' gradonačelnik koji nije kazneno prijavljen. Ne radi se samo o 'kapitalcima' poput zagrebačkog gradonačelnika Bandića s više od 200 kaznenih prijava, splitskog Keruma ili riječkog Obrsnela. U pitanju je većina od 127 aktualnih gradonačelnika i 429 načelnika općina. Najčešće su to prijave za zlouporabu položaja i ovlasti, malverzacija zemljištem, kršenja zakona o javnoj nabavi, ostvarivanja protupravne imovinske koristi, korištenje proračunskog novca za stranačke ili privatne svrhe, krivotvorenje službenih isprava, nezakonito pogodovanje i korupciju.
O Bajićevoj dobroj volji, odnosno spomenutoj 'selektivnosti', ovisit će politička budućnost mnogih pojedinaca, ali i čitavih stranaka i koalicija na lokalnoj razini. Obzirom na dosadašnju praksu tajnosti istražnih postupaka, dobre kontakte sa glavnim urednicima utjecajnih medija, te odličan osjećaj za PR, nema nikakve sumnje kako će samo odabrani slučajevi puniti naslovne stranice, kreirati javno mnijenje i usmjeravati glasove birača. Čini se da će u razdoblju kampanje za lokalne izbore upravo to biti najvažniji posao 'Stand by Baića', kako ga je svojevremeno krstila SDP-ova manjina u Saboru.
Od Požege i Županje sve do Vukovara…
Od Požege i Županje, sve do Vukovara... ima malo nedužnih bećara, mogli bi zaključiti iz neslavne statistike koja slijedi. Naime protiv obnašatelja lokalne vlasti u svakom kutku lijepe naše podignuto je na tisuće kaznenih prijava. Puno ih je anonimnih. Podižu ih nezadovoljni građani, a sve češće i same stranke jedne protiv drugih. Kaznene prijave prihvaćene su kao metoda političke borbe, bilo da ih se podnosi protiv političkih oponenata ili se njima političari služe kako bi makar privremeno obranili svoju čast. Svaku od njih prate određeni medijski komentari, a neke se najavljuju i na stranačkim tiskovnim konferencijama.
Evo tog sablažnjujućeg popisa s najupečatljivijim:
- Požega: Kazneno je prijavljen gradonačelnik Zdravko Ronko radi izdavanja 25 mjenica tvrtki Kamen Ingrad od kojih je nekoliko unovčeno bez pokrića, i obavljanja javnih nabava mimo zakona.
- Županja: Županjski su vijećnici već davali iskaze DORH-u zbog prodaje zemlje i natječaja koji su raspisale Hrvatske šume, a u vezi najavljene gradnje bioenergane.
- Bakar: Vodi se istraga o financiranju stranačkih aktivnosti gradskim novcem.
- Belišće: Najavljivane su kaznene prijave protiv gradonačelnika niz nezakonitih i nelegalnih radnji i prekoračenja ovlasti.
- Crikvenica: SDP je zatražio hitnu istragu optužujući gradonačelnika za zlouporabe socijalnog programa radi osobnog bogaćenja moćnika preko ugovora o „doživotnom uzdržavanju“.
- Donji Miholjac: Na inicijativu Udruge ratara Osječko-baranjske županije USKOK, DORH i Krim-policija istražuju gradonačelnika radi zlouporabe položaja i ovlasti i malverzacija s poljoprivrednim zemljištem.
- Đakovo: Bivši je gradonačelnik podigao kaznenu prijavu protiv sadašnjeg.
- Garešnica: Bivši je SDP-ov gradonačelnika prijavljen zbog zlouporabe položaja i ovlasti i protupravne imovinske koristi. Prijavio ga je sadašnji gradonačelnik.
- Karlovac: Državnom je odvjetništvu predana kaznena prijava protiv gradonačelnika, njegova susjeda i nepoznate odgovorne osobe za pogodovanje pri prodaji gradskog zemljišta.
- Korčula: HDZ pozvao DORH i USKOK da istraže gradonačelnika zbog pogodovanja stranačkim kolegama i obitelji u malverzacijama s 'rošadama' građevinskog zemljišta u centru Grada.
- Krk: Udruga Eko Kvarner je optužila gradonačelnika za sudjelovanje u nezakonitim špekulacijama zemljištem.
- Opatija: DORH je prije godinu dana ušao radi slučajeva iz vremena prethodne lokalne vlasti.
- Pula: Podignuta je kaznena prijava u aferi „Mangjura“ protiv gradonačelnika Miletića i njegovih suradnika radi korištenja proračunskog novca stranačku kampanju i u privatne svrhe stoji već više od godinu dana.
- Nova Gradiška: Protiv gradonačelnika je podneseno više kaznenih prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti te sukoba interesa.
- Novi Marof: Klub vijećnika HDZ-a traži ostavke predsjednice Gradskog vijeća i zamjenika gradonačelnika zbog zlouporabe položaja i prekoračenja ovlasti.
- Novi Vinodolski: Protiv gradonačelnika je bilo podneseno nekoliko kaznenih prijava zbog malverzacija pri kupnji jeftinoga državnog zemljišta, a sumnjalo se i u nezakonito trošenje gradskog novca.
- Trogir: Uskok i Županijsko državno odvjetništvo su dobili prijave protiv 17 osoba za koje se sumnja da su krive za 46 kaznenih djela u kojima je oštećen grad. Prijavljeni su i sadašnji i bivši gradonačelnik.
- Zlatar: Protiv bivšeg gradonačelnika i još sedmero osoba USKOK je podignuo optužnicu zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te utaje poreza i drugih davanja.
- Imotski: Gradonačelniku se sudi za malverzacije u gradskoj blagajni s fiktivnim računima iz zagrebačkog hotela Westin.
- Makarska: Kaznene se prijave pišu zbog grobnih mjesta, betoniranja plaže, nezakonitih isplata plaća i honorara....
- Obrovac: Sedmero je vijećnika Gradskog vijeća podnijelo protiv gradonačelnika kaznenu prijavu zbog prodaje zemljišta u bescjenje čime je oštetio Obrovac za najmanje 50 milijuna kuna.
- Omiš: otvorena je istraga USKOKA protiv gradonačelnika radi pronevjere.
- Zabok: Pokrenuta je istraga protiv gradonačelnika na temelju anonimne prijave.
- Osijek: Gradonačelnik je svjedok u postupku podmićivanja suca Vrhovnog suda.
- Nova Gradiška: Predmet istrage je poslovanje Grada Nove Gradiške, tvrtki u vlasništvu Grada, ali i tvrtki u obiteljskom vlasništvu prvog SDP-ovca.
- Poreć: Anonimna prijava protiv gradonačelnika i njegova užeg tima gradonačelnika pokrenula je istragu o nekim kapitalnim investicijama.
- Pula: Zelena lista sumnjiči gradske vlasti za korupciju pri izradi prostornih planova.
- Umag: Umaški vijećnik prijavljuje gradonačelnika USKOK-u radi nezakonitog pogodovanja.
- Vukovar: Kaznenu su prijavu protiv gradonačelnika podigli članovi SDP-a zbog malverzacija s novcem prikupljenim za ljetovanje vukovarskih umirovljenika i djece iz obitelji slabijega materijalnog stanja. Tu su i optužbe za fiktivno zapošljavanje stranačkih kadrova.
- Virovitica: USKOK je podigao pa odustao od optužnice protiv današnjeg gradonačelnika Ivice Kirina zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti putem oštećenja proračuna.
- Velika Gorica: Gradonačelnik je u samo mjesec dana dobio dvije prijave USKOK-u, a u tijeku je provođenje nadzora i zakonitosti postupanja Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada.
- Dubrovnik: Andru Vlahušića i njegovog koalicijskog partnera Peru Vićana tereti se zbog zloporabe položaja i ovlasti.
- Šibenik: Privatni je investitor najavio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika zbog sumnje da je s ciljem zaustavljanja projekta zlouporabio svoj položaj i ovlasti...
Ali to nije sve! Samoborski je gradonačelnik primjer bizarnosti
Prošli su lokalni izbori na pozicije gradonačelnika doveli brojne osobe sumnjiva morala i čudnih sklonosti. Krešimir Beljak (41), aktualni gradonačelnik Samobora, jedan je od najbizarnijih primjera. 2002. godine osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog provale u četiri osobna automobila. Reklo bi se da se radi o čistom primjeru maloljetničke delikvencije, no Beljak je u trenutku počinjenja serije krađa imao 28 godina! Prema presudi ovaj je HSS-ov kadar proglašen krivim za provale u četiri osobna automobila parkirana u Gospodskoj ulici u Zagrebu iz kojih su ukradeni predmeti manje vrijednosti: jedanaest audio i jedna video kaseta, gornji dio trenirke, sunčane naočale i 500 kuna. Sveukupno plijen od oko 1750 kuna! Da apsurd bude veći, ovaj osuđivani provalnik u automobile i aktualni gradonačelnik nedavno je prijavljen radi protuzakonitog i nelegitimnog formiranja parkirališta u dvorištu Perkovčeve 22, jedne od glavnih samoborskih prometnica. Uvjetna kazna iz prethodnog kaznenog djela srećom mu je istekla. A i automobili su sigurniji na čuvanim parkiralištima.
Gospićki zamjenik gradonačelnika krao drva?
PU ličko senjska potvrdila je podnošenje kaznene prijave 'protiv 48-godišnjaka iz Medka zbog osnovane sumnje da je u razdoblju od 20.do 24.kolovoza izvršio nelegalnu sječu trinaest kubnih metara šume kojim je oštećena šumarija Gospić za iznos od 5.136,00 kuna'. Ništa čudno ne bi bilo da ovaj '48-godišnjak iz Medka' nije zamjenik gospićkog gradonačelnika. Đorđe Gvozdić, izabran na prošlom lokalnim izborima kao nezavisni kandidat ispred srpske nacionalne manjine, vršio je nezakonitu sječu šume i uhvaćen je od jednog zaposlenika šumarije Gospić koji je pozvao policiju. Đorđe je u međuvremenu pobjegao s traktorom i natovarenim drvima. Bjeljaka su uhvatili.
Na listi 50 najbogatijih je bivših i sadašnjih gradonačelnika
Na listi 50 najbogatijih političara najviše je bivših i sadašnjih gradonačelnika, no to ne može biti osnova za njihov progon. Osnova ne mogu biti i besmislene kaznene prijave koje se danas uglavnom anonimno podižu protiv mnogih obnašatelja funkcija vlasti i nije dobro da ih glavni državni odvjetnik potiče ovakvim najavama. Time stvara prostor za političko motivirano prijavljivanje u kojemu podnositelji neosnovanih prijava ne snose nikakvu odgovornost niti posljedice. Njih trpe samo oni koji su prijavljeni. Bajićeva najava da će se pozabaviti lokalnom vlašću dolazi u razdoblju kada kampanja praktički već počinje i ne može se otarasiti političkih konotacija. Ona je dobrodošla samo ukoliko potakne stranačke čelnike da se ozbiljnije posvete traženju pogodnih kandidata za najodgovornije dužnosti u lokalnoj vlasti. Jedino tako mogu smanjiti Bajićev utjecaj na lokalne izbore. Što manje Beljaka, Gvozdanića i sličnih preduvjet je za oslobađanje politike od pritisaka ureda glavnog državnog odvjetnika. Možda bi potvrde o nekažnjavanju pomogle?Primjerice, upravo onakve kakve gradonačelnici traže od svojih službenika.

No comments:

Post a Comment