Wednesday, November 28, 2012

Može li se Južna Hrvatska konačno pomaknuti?


utorak, 27.studenog 2012

Plan za pokretanje Dalmacije i otvaranje novih radnih mjesta

 Objava Obavijesti o provođenju javne rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, koja je jučer osvanula na stranicama Županije, označila je početak javne rasprave o tom najvažnijem strateškom dokumentu za razvoj Splitsko-dalmatinske županije, kojemu je cilj osigurati održivi razvoj županije uz toliko priželjkivane investicije i nova radna mjesta.
Javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije trajat će 15 dana, od 4. do 18. prosinca, dok će se javno izlaganje Prijedloga izmjena i dopuna Prostornog plana održati u utorak 4. prosinca u 10 sati u Dvorani Županije u Splitu u Domu za starije i nemoćne osobe (Zenta), Ivana Pl. Zajca 2. Javni uvid u Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana može se izvršiti u prizemlju zgrade Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, Domovinskog rata 2, u uredovno vrijeme za trajanja javne rasprave.
"Konačno dobre vijesti i za Dalmaciju - ipak se možda stvari konačno pokrenu. Ako si sami ne pomognemo, neće nitko drugi to za nas napraviti", sukus je komentara osoba dobro upoznatih s uloženim trudom županijskih službi u izradu novog planskog dokumenta Splitsko-dalmatinske županije. Mjeseci usklađivanja i dogovaranja na svim razinama prethodili su skorašnjoj javnoj raspravi. Stoga ne čudi da su skupštinari plan jednoglasno podržali jer zapravo taj dokument predstvlja osnovni uvjet za uvođenje reda u prostoru, izgradnju infrastrukture, rast energetskog potencijala i realizaciju novih investicija. Osim privlačenja novih ulaganja, dokument je i "okidač" za postojeće investicije koje se nisu mogle realizirati zbog nedefiniranog prostornog plana.
Značajne su izmjene na području energetike gdje se povećava broj lokacija za solarne elektrane uz istovremeno smanjivanje površine za vjetro elektrane, sukladno izrađenim studijama za zaštitu okoliša.
Kao jedan od energetskih najzanimljivijih projekata navodi se plinska termoelektrana kraj Peruče snage 400 megavata. Planirana je i lokacija za izgradnju hidroelektrane Korita kod Trilja snage 600 megavata za čiju će gradnju trebati više od pet godina.
Ukupna snaga svih vjetro i solarnih elektrana te termoelektrane i hidroelektrane koje se planiraju graditi na području Splitsko-dalmatinske županije je oko 2.600 megavata, što je gotovo trostruko više nove nergije u odnosu na trenutačne kapacitete.
Planom je omogućeno značajno povećanje energetskih i vodnih kapaciteta otoka uvođenjem novih magistralnih kabela i vodovoda, a spomenimo da je i u dijelu marikulture uveden red, te su određene loakcije za razvoj plave i bijele ribe kao i školjkaša.
Izmjenama i dopunama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije planirano je oko 1.170 hektara površine za turističke zone, to jest za objekte ugostiteljsko-turističke namjene. Revidiran je čitav segment planiranja zona izdvojene turističke namjene budući da je utvrđeno je da se u postojećim turističkim zonama, na oko 320 hektara površine ne zadovoljavaju osnovni prostorni i investitorski uvjeti da bi kao takvi figurirali kao stvarna potencijalna područja za investiranje. Umjesto njih planirano je 300 hektara drugih područja te namjene sukladno stvarnom interesu i razrađenim projektima.
Turističke investicije za koje se očekuje da će startati odmah po usvajanju plana su turističke zone Stari Grad i Sućuraj na Hvaru, Sutivan na Braču, Marina.
Dopunjeni su i kriteriji za izgradnju golf terena. Zanimljivo, niti jedan od novoplaniranih nema smještajnih kapaciteta, za razliku od nekih projekata u drugim županijama.
U tom kontekstu, posebno je zanimljiv Brač gdje je planom omogućen razvoj pet golf terena čime bi, po svjetskim kriterijima, stvorio golf klaster koji ulazi na svjetske karte i privlači golfere kojima su stvoreni uvjeti za višednevni boravak izvan sezone.
Kad je promet u pitanju, planom se stvara preduvjete da se u narednom razdoblju evaluira, te u slučaju pozitivnih rezultata i izgradi projekt međunarodne zračne luke na području Šestanovca.
Značajne su novosti u segmentu prometa povezivanje otoka hidroavionima gdje su definirane mogućnosti izgradnje zračne luke na vodi u Splitu, Starom Gradu i Visu. Važno je i da je novim prostornim planom otvorena mogućnost za daljnji razvoj marina na području županije.
Općenito, postroženi su kriteriji za izradu detaljnih planova uređenja s ciljem onemogućavanja širenje građevnog područja u priobalnom području, s obvezom da se planirani projekti dopunjavaju sa sadržajima javne namjene koji bi se podigla ponudu naselja pokraj kojih se grade.
Kad pogledamo sve nabrojano pitamo se je li prostorni plan kao takav možda trebao biti izglasan i znatno ranije jer je svaka investicija i novo radno mjesto u županiji itekako dobrodošlo u ova krizna vremena. Sad kad su izmjene plana pred nama bilo bi ga mudro izdignuti iznad dnevnopolitičkih prepucavanja gledajući interese razvoja cijele županije. Posebice imajući u vidu da uskoro kreću izborne kampanje za lokalne i regionalne vlasti, trebalo bi ga zaključiti prije starta utrke, jer pokretanje Dalmacija ne može više čekati.
ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ
Foto: CROPIX

No comments:

Post a Comment