Wednesday, November 7, 2012

Koliko je istine u optužbama HDSSB-a?

HDSSB: Da je Hrvatska normalna država, Mladen Bajić bio bi uhićen

ZAGREB - Dok su se SDP i HDZ jučer u Saboru natjecali tko će više hvaliti Mladena Bajića, zastupnici HDSSB-a zatražili su da se glavnog državnog odvjetnika razriješi, uhiti i stavi u jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Sve se to događalo u saborskoj raspravi o Izvješću o radu DORH-a za 2011. koje nije dobilo podršku ni Hrvatskih laburista zbog slabog reagiranja u slučajevima kaznenih djela kršenja prava radnika. Najžešći je bio zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović koji smatra da je Bajiću mjesto u Remetincu zbog brojnih afera koje se vežu uz njegovo ime.
- Kada bi u Hrvatskoj zaista funkcionirala trodioba vlasti, vas bi, gospodine Bajiću, nakon što bi vas Sabor razriješio, odmah po izlasku iz ove zgrade represivni aparat izvršne vlasti uhitio i predao pravosuđu. Naravno, uz posve izvjesno jednomjesečno zadržavanje zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Ukupno gledano, rad DORH-a može dobiti određenu prolaznu ocjenu, ali glavni državni odvjetnik nema prolaza - rekao je Đurović. Dodao je kako je "javna percepcija da DORH bira kada i koga će prijaviti uzimajući u obzir odnose političkih snaga u državi."

- Što je s SMS-ovima koje je upućivao Sanaderu, a koji su objavljeni na jednom portalu? Što je s njegovim prethodno objavljivanim SMS-ovima upućivanim jednom danas pokojnom novinaru ili našem još uvijek živućem i dobro stojećem najvećem medijskom magnatu, a koji su se ticali brojnih istraga? Što je s 500 telefonskih razgovora s jednom novinarkom koja uvijek najbrže i najsvježije izvješćuje o stanju svih istraga koje provodi DORH? - pitao je Đurović.

- Bajić se 2. veljače 2010. sastao s dvojicom djelatnika američkog veleposlanstva među kojima je bio i specijalni agent za sigurnosna pitanja kako bi informirao o tijeku istrage u operaciji Spice - rekao je Đurović. On je upitao "tko je to odlično, pa i preodlično, surađivao s doktorom Ivom, a potom s njegovom nasljednicom pospremio tog Ivu?”

- Koga je to do jučer SDP htio smijeniti, a danas ga zagovara? U sabornici se, najblaže, može osjetiti nelagoda u svim strankama kada treba kritički govoriti o radu glavnog državnog odvjetnika. To nije dobro za državu, to nije dobro za demokraciju - rekao je Đurović.

Bajić je odgovorio Đuroviću rekavši da ovaj prihvaća "činjenice ili navode pojedinih portala, počevši od Wikileaksa pa do nekih drugih, kao zdravo za gotovo, kao činjenicu." “Ako bismo mi imali takav pristup, onda bi pola države bilo u zatvoru. Ja sam ipak skloniji konzervativnom pristupu”, rekao je Bajić. Govoreći pak o curenju informacija Bajić je rekao kako ne može sa sigurnošću reći da informacija nikada nije procurila iz DORH-a, ali misli da nije.

SDP i HDZ nisu štedjeli pohvale na rad DORH-a. Tako je Peđa Grbin (SDP) pozdravio "predan i požrtvovan rad DORH-a kako u borbi protiv kriminala, tako i u borbi za zaštitu interesa Republike Hrvatske na svim poljima rada DORH-a." Bajićevo je izvješće "iz tri skupne razloga" u ime HDZ-a podržao Vladimir Šeks. “U prvom redu zbog uspješne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta. Druga skupina razloga odnosi se na snažno i predano usmjerenje DORH-a prema društvu bez korupcije”, rekao je Šeks koji je "treću skupinu razloga" pronašao u tome što je DORH "ispunio sve svoje obveze predviđene Akcijskim planom koje su usmjerene na prevenciju i represiju korupcije."

Zlatko CRNČEC/http://www.glas-slavonije.hr/

No comments:

Post a Comment