Saturday, November 10, 2012

"ZAJEDNO HRVATSKA" U PGŽ


Prije nekoliko dana u Rijeci je potpisano pismo namjere o stvaranju predizborne koalicije za lokalne izbore, između političkih stranaka ujedinjenih pod nazivom „Zajedno Hrvatska“.
O suradnji između stranaka i planovima za buduće političko djelovanje razgovarali smo s jednim od inicijatora stvaranja koalicije, gospodinom Ladislavom Turudićem, dopredsjednikom ABH.
Ovim Pismom namjere dokazali ste da je moguća koalicija domoljubnih stranaka u Hrvatskoj, makar i na lokalnoj razini. Možete li nam reći kako ste to uspjeli?
Više čimbenika je pogodovalo. Katastrofalni rezultati s prethodnih parlamentarnih izbora, za sve domoljubne opcije zasigurno su bili potencijalni okidač naše suradnje. Uz to krenuli smo doista temeljito i široko. Pod širinom se podrazumijeva okupljanje i izvan okvira političkih stranaka. U travnju ove godine potpisali smo poslovnik „koordinacije domoljubnih organizacija – „Zajedno Hrvatska“. Osim pet domoljubnih stranaka potpisnice poslovnika bile su i četiri udruge, od čega dvije nacionalne razine. Udruga Hrvatski Domobran, Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990-1991, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke i udruga Bojovnik. Smatrali smo kako odmah moramo uključiti širi dio pučanstva, jer tako naša priča dobiva veću vjerodostojnost. Upravo to smo uspjeli s udrugama.
U poslovniku smo odmah jasno rekli kako je cilj koordinacije prerasti u koaliciju, što se upravo dešava. Naravno sudionici izbornog natjecanja su političke stranke. No početak predizborne kampanje ne isključuje nastavak zajedničkog rada udruga i stranaka na područjima gdje je to moguće.
Primjerice 16. studenog imati ćemo tiskovnu konferenciju vezano za presude našim generalima. Na konferenciji će zajednički nastupiti naša buduća koalicija „Zajedno Hrvatska“, naša koordinacija, ali i Zajednica udruga proizišlih iz Domovinskog rata. To znači kako će u Primorsko-goranskoj županiji presude komentirati svi domoljubi zajednički i jedinstveno.
Prethodnih osam mjeseci konstantno smo se sastajali, imali nekoliko akcija i tiskovnih konferencija. Cilj je bio upoznati se i podizati razinu međusobnog povjerenja i suradnje, te spoznati prednosti sinergije. U tome smo uspjeli i doista smo postali složan i snažan tim.
Sljedeće što je izuzetno bitno kod stvaranja koalicija je definiranje i uvođenje realnog i vjerodostojnog modela za kreiranje budućih zajedničkih izbornih listi. Ne manje važna stvar je i sam koalicijski ugovor. On mora biti definiran na način da ne ograničava neovisnost pojedinih članica koalicije, ali u isto vrijeme mora i biti u ulozi same koalicije. Treća ključna stvar je definiranje zajedničkog programa.
Koje su sve stranke potpisnice Pisma namjere?
Pismo namjere su potpisale: Akcija za bolju Hrvatsku – ABH, Hrvatska čista stranka prava – HČSP, Hrvatska stranka prava – HSP, Savez za promjene – SP i Volim hrvatsku – VH. Uz to u razgovorima smo s još nekoliko stranaka, te je vrlo izgledan i veći broj članica naše koalicije.

Rijeka je grad koji je vrlo jako uporište ljevice, no usprkos tome optimistični ste u očekivanju rezultata. Na čemu temeljite svoj optimizam?
Istina kako je Rijeka crvena od neovisnosti Republike Hrvatske. No isto tako je činjenica kako je Rijeka dala najveći broj dragovoljaca Domovinskog rata, naravno promatrajući kroz relativne odnose. Znači neupitan je domoljubni korpus.
Naš optimizam nije bez osnove. Spominjao sam model koji koristimo u pripremi naše koalicije. Po njemu, a na osnovu egzaktnih službenih podataka, naša koalicija prolazi u najmanje 85% općina i gradova. Isto tako sigurno ulazimo i u Skupštinu županije. Ovo su egzaktni podaci koje svatko može vidjeti, no siguran sam kako ćemo napraviti veliko iznenađenje i postati treća snaga u županiji stvorivši i dodanu vrijednost.
Pozitivan efekt sinergije zasigurno će izmamiti i one domoljubne birače koji do sada ogorčeni rascjepkanošću domoljubnih opcija nisu htjeli glasati. Uz to, siguran sam kako će nam svoj glas dati i dobar dio poštenih HDZ-ovaca.
Uz sve navedeno pripremamo jednu doista kvalitetnu predizbornu kampanju, koja će u sebi sadržavati niz novih obilježja i siguran sam kako će biti i te kako uočena.
Da li je bilo i ima li još uvijek prostora i za druge stranke desnice i centra da vam se pridruže?
Naravno kako je bilo i kako ima. S određenim brojem stranaka smo poprilično odmakli u razgovorima, nekima smo poslali poziv. Svaka politička stranka domoljubne orijentacije koja nije sudjelovala u pljački i izdaji hrvatskog naroda dobro je došla.
Vijest o udruživanju desnice primljena je s oduševljenjem na desnoj strani političke scene u Hrvatskoj. Očekujete li slične koalicije i u drugim dijelovima Hrvatske?
Duboko se nadam kako će se to desiti, jer mislim kako su svi dužnosnici uočili ne mogućnost uspjeha za slučaj samostalnih nastupa.
Oni koji eventualno nisu, ili oni kojima je njihova fotelja bitnija od boljitka naroda kome moraju služiti, najbolje neka odstupe sa svojih mjesta. Isto tako i članstvo ima odgovornost maknuti eventualno takve.
Vaša stranka jedna je od najmlađih stranaka u Hrvatskoj, možete li nam, kao jedan od najviših dužnosnika ABH reći nešto o političkim planovima za budućnost.
Cilj nam je participirati u vlasti, jer to je jedini način ispunjenja naše zadaće služenja hrvatskom narodu. Istina vrlo smo mlada stranka ali u ovo kratko vrijeme skupili smo poprilično iskustava, nadvladali mnoštvo nedaća i u svakom teškom koraku postajali smo sve jači, složniji i kvalitetniji . Od početka smo pružali ruku suradnje i ujedinjenja domoljubnim opcijama. Na žalost do sada nismo uspjeli u tome, ali ne odustajemo jer smo svjesni potrebe zajedničkog djelovanja.
ABH ima izuzetno odane, kvalitetne i požrtvovne ljude. Oni su garancija našeg uspjeha. Svi znamo kako je čestit put najteži put, ali drugim mi ne znamo hodati. Siguran sam kako ćemo nakon predstojećih lokalnih izbora ostvariti kvalitetnije uvjete za rad i povećati mogućnost provedbe svih naših programa i želja.
Mislite li da je u budućnosti moguće ujedinit domoljubne stranke u jednu jaku i ozbiljnu političku snagu?
Da li je moguće vidjet ćemo. No svi mi moramo maksimalno raditi na tome. Nije to jednostavan proces. Treba ga provoditi smišljeno i mudro, korak po korak. Prvi korak neka budu zajednički nastupi na predstojećim lokalnim izborima. Ti nastupi zasigurno će biti popraćeni dobrim izbornim rezultatima, što će biti pokretač sljedećih koraka. Do idućih parlamentarnih izbora treba obaviti maksimalno moguća ujedinjenja.
Ja bih osobno bio najsretniji kada bi za dvije tri godine postojale dvije domoljubne opcije. S jedne strane ujedinjeni HSP, a s druge strane svi mi ostali ujedinjeni u jednu domoljubnu stranku. Tek tada zajedničkim nastupom biti ćemo u prigodi početi vraćati dostojanstvo i ponos hrvatskom narodu.
Što je po Vama najveća prepreka u tom ujedinjavanju?
Ja nikada nisam bio politički aktivan, niti član stranke do osnivanja ABH. Prvi šok i spuštanje na zemlju doživio sam pri mojim prvim susretima s nekim čelnicima i dužnosnicima nekih drugih opcija.
Na žalost tri su osnovna problema odnosno prepreka ka ujedinjenju. Odgovornost za sve njih snose pojedini čelnici i dužnosnici, ali i pojedina članstva. Egocentrizam, nepoštenje i nesposobnost su glavni uzročnici stanja u domoljubnom bloku. Odgovornost članstva, koju sam naveo je u tome što takvi ljudi trebaju biti maknuti, a to upravo članstvo može i mora napraviti.
No upravo povod ovog intervjua je pokazatelj kako stvari ipak idu na bolje.
Imate li kakvu poruku za kraj?
Pozivam sve dužnosnike, svo članstvo domoljubnih opcija, da svatko u najvećoj mogućoj mjeri kroz sve razine djelovanja da svoj doprinos ka stvaranju koalicija za predstojeće lokalne izbore koje će biti pokretač potrebitih ujedinjenja domoljubnih opcija. Tek tada ćemo biti u mogućnosti početi vraćati dostojanstvo i ponos hrvatskom puku, jer nizom poteza svih dosadašnjih vladajućih garnitura, od kojih su mnogi bili činovi veleizdaje, hrvatska država i hrvatski narod nikada nisu bili ugroženiji. Znam kako ovo zvuči katastrofično, ali na žalost siguran sam kako ćemo vrlo brzo svjedočiti čak možda i nepovratnom strmoglavljivanju svega onoga što znači neovisnost, sigurnost i dostojan život.
Za kraj bih izrekao jedan od slogana ABH.
„Nitko ne može svoju domovinu voljeti više od onih koji su bili spremni dati život za nju.“

Zahvaljujemo Vam na razgovoru i želimo Vam puno uspjeha na predstojećim lokalnim izborima.
Zahvaljujem se na pruženoj prigodi, i naravno stavljam se na raspolaganje svima onima koji procjenjuju kako im naša riječka iskustva mogu biti od koristi.

Uredništvo

No comments:

Post a Comment